De geschiednis van olijfolie

De geschiednis van olijfolie

 

FoodDe geschiedenis van olijfolie

De geschiedenis van de wijn stamt eigenlijk al van ver voor de geboorte van Scarlet O’Hara. In feite, terwijl veel van de geschiedenis van deze industrie dateert ver terug, veel van het heeft ook een verrassende hoeveelheid fuzz op het. Zo vinden we bijvoorbeeld in de vaak vage datum “enkele duizenden jaren voor Christus” dat “de tuin der olijven” werd gecultiveerd door “de inwoners van [de] stad [van de] Sabbat.” Nu, natuurlijk, dat is oude geschiedenis. Maar als je er even over nadenkt, besef je dat het een beetje een misverstand is. Je weet dat de Egyptenaren van olijven hielden en de Israëlieten ook. Hoewel de olijfboom in de V.S. pas in de jaren 1800 populair werd, bestond de praktijk om azijn te maken van olijven eigenlijk al minstens 4.000 jaar.

Het eigenlijke woord voor azijn komt van het oude Griekse woord vinaith, dat “smaak” betekent. Azijn is het extract van de olijf zonder welke een relish smaakloos zou zijn. Gewoonweg voortreffelijk!

Dan zou je iets als honing kunnen toevoegen, wat de juiste term blijkt te zijn voor de verzameling kleine witte lichaampjes die bijen worden genoemd en die een actieve rol spelen bij het extraheren van de olijven. Ook zij hebben veel te maken met de geschiedenis van de azijn.

………

Geschiedenis van de olijfolie

Het is duidelijk dat de geschiedenis van olijfolie een interessante is. Het is echt een door mensen gemaakt product waar we allemaal van profiteren. Maar waar is het allemaal begonnen?

De moderne geschiedenis van olijfolie kan worden teruggevoerd tot rond 1400, toen het Spaanse Spanje werd omringd door de Middellandse Zee. In die tijd begonnen een aantal kloosters olie te produceren voor consumptie. Een van die kloosters was het kustklooster van Verona, dat in 1533 werd opgericht.

Verona had niet veel olijfbomen en de olie werd voornamelijk gebruikt door de Orde van Predikheren samen met hun patiënten. Wegens hun belang voor de Orde werden zij bijna dagelijks bezocht door de Medici die een olie van groot belang meebrachten – met name olie van de olijfboom – ten bate van hun samenleving. Deze olie werd gemaakt van het vruchtvlees van de olijfboom, net als de rode wijn, en werd vaak aangeduid als “ijdele pruimen”.

In de 17e eeuw was de olijf een handelswaar die miljoenen dollars waard was. Dit was te danken aan een arme economie en een bevolking die gewend was haar eigen oogst te vermalen voor Europa’s rijke koekjesdieet. Het voorbeeld van Frankrijk bij de domesticatie van de olijf werd al snel gevolgd door andere landen en vervolgens door de rest van Europa.

Het eerste moderne olijvenproducerende land was Italië, dat in de 18e eeuw olie begon te produceren. In die tijd werden olijven bestempeld als “goed voor het hart”, een feit dat er niet alleen toe heeft bijgedragen dat ze populaire vloeibare maatjes zijn geworden, maar dat ook meer licht heeft geworpen op hun voedingswaarde. Olijven zitten onder andere vol met oliën die aantonen dat ze een hoog gehalte aan antioxidanten hebben, het slechte cholesterolgehalte kunnen helpen verlagen en twijfel zaaien over de vraag of ze darmkanker kunnen veroorzaken.

Als je je gezondheid wilt verbeteren, overweeg dan om een dagelijkse dosis sinaasappels en andere citrusvruchten boordevol vitamine E binnen te krijgen. En dan, durf een sinaasappel te eten bij de spreekwoordelijke handvol … het zal helpen uw prostaat en prostaatkanker te beschermen.

Ooky, is het niet? Maar echt, deze interessante feiten over olijven zijn weinig meer dan een cornucopia van informatie, iets wat we al jaren wisten. Nu je dat weet, kun je een sinaasappel eten zonder aan bladgroente of bieslook te denken.

De eerste duurzame methode voor de regionale productie van olijven was in de olijfgaarden en wijngaarden van het Middellandse-Zeegebied. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werden voor Spanje Pistache- en Tellicherryplanten geteeld. Deze planten worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Vervolgens hebben de Franse boeren in de afgelopen 40 jaar de opbrengst van hun olijven met een verbazingwekkende factor van 75 tot 90% verhoogd. Dit vergrootte de winstmarge en stelde hen in staat meer olijfolie te produceren dan zij konden opslaan.

Zoals u weet, is olijfolie de enige energiedrank die vetvrij is. Er zijnolijfwater Reliance-plannen die worden verkocht samen met kant-en-klare dranken die zijn gemaakt van olijfolie. En u kunt olijfolie zelfs gebruiken als onderdeel van uw favoriete spa-behandeling.