De geschiedenis van de tomaat

De geschiedenis van de tomaat

tomaat

De dagelijkse maaltijden zijn vrij zwaar. De maaltijd bestaat meestal uit rijst, vlees, vis, kaas en een dessert. De hoofdvoedingsmiddelen zijn rijst en linzen, die gewoonlijk meerdere dagen achtereen worden gegeten. Vlees wordt in de Italiaanse huishoudens spaarzaam gegeten. Om aan de behoefte aan proteïnen te voldoen, worden eieren en kaas gebruikt. Met groenten en fruit is men spaarzaam. Italiaans Restaurant Middelburg geven de voorkeur aan rijst bij elke maaltijd. Soms pauzeren ze liever dan dat ze vlees eten.

De tomaat kwam pas veel later. Hij was een hoofdbestanddeel in het Soon-gebied, dat nu deel uitmaakt van Greater Naples. Hij werd niet veel gegeten door de kolonisten in de VS, maar werd populair bij de toenmalige bewoners van de landen rond de Middellandse Zee.

Toen Columbus zijn anker uitgooide in de Nieuwe Wereld, zag hij dat koolhydraten in Amerika even gemakkelijk te verbouwen waren als in Spanje. Hij zag ook het belang in van basisvoedingsmiddelen zoals rijst en bonen. Een deel van de eerste suikertradities die ooit in de VS werden geïntroduceerd, hield verband met de Italianen.

Sommige groepen van de Indianen, de earlyites, hadden een minder dan hartelijke relatie met suiker. De Spanjaarden reisden over naar Noord-Amerika lang voordat de ezels arriveerden. Tegen de tijd dat de Spanjaarden aankwamen, hadden zij de pittige smaak van suiker al ervaren en besloten zij hun eetlust te bedwingen met bier en overvloedige wijn. De drang naar het dessert is echter nooit verdwenen. Een van de eerste desserts, dat vandaag de dag nog maar zelden wordt gebruikt, was een eenvoudige cake van Braziliaanse suiker, ei en amandelen. Dit was een zwaar dessert dat niet meer als dessert werd beschouwd, ook al duurde het nog zo lang om het te maken. Geraffineerde suiker verving de natuurlijke biologische suiker van de vroege mensen door iets lichters en meer drinkbaar dan water. Vandaag noemt men dit de alternatieve zoetstof.

Biologische suiker

Zoals met alles wat Italiaans is, begonnen de Italianen met de tomaat en wisten ze hoe ze die moesten bewaren. De teelt van tomaten verspreidde zich over de hele wereld vanwege de onmiddellijke conservering. Commerciële wijngaarden, of de echte commerciële tomatenplanten, werden pas in de vorige eeuw uitgevonden. Vóór die tijd lieten veel Italianen hun tomatenplanten gewoon als hobby groeien. Vandaag bestaan er meer dan 69 tomatensoorten, waarvan er 14 als commercieel belangrijk worden beschouwd.

De controverse

Dit tomatendebat duurt tot op de dag van vandaag voort. Veel mensen krabbelen terug en sommige mensen blijven er hun persoonlijke mening op na houden. Degenen die geen enorme hoeveelheid tomatenplanten in hun tuin hebben, maar er wel al jaren van genieten, vormen de grote meerderheid van de tomatenkwekers. In feite is de monetaire waarde van de tomaat bijna even groot als de hoeveelheid alcohol die in Amerika wordt geconsumeerd. Dit betekent echter niet dat je geen gelukkige en gezonde lunch of avondmaaltijd met tomaten kunt hebben. Het betekent alleen dat de tomaat even goed voor je is als voor je hart.

Een korte biografische schets is gemakkelijker te schrijven dan een boek. Maar als je dan toch een boek gaat schrijven, lijkt het me gepast dat je je boek geeft aan degene van wie je houdt en van wie je weet dat hij of zij een geschiedenis heeft van lekker eten, goede wijn en lekker eten. Dit moet een fascinerend boek worden.